Trackingsystemen in de logistiek: QR-codes, RFID en Chiptechnologie

Geplaatst op: 14-10-2024

In dit artikel leggen we trackingsystemen in de logistiek uit: QR-codes, RFID en Chiptechnologie. Hoe werken ze, waarom zijn ze belangrijk zijn voor het efficiënt functioneren van bedrijven en welke rol kan Hollarts daarin spelen?

Veel bedrijven beheren grote aantallen herbruikbare transportmiddelen. Kratten, pallets en containers gaan door verschillende schakels in de logistieke keten. Om deze goederenstromen efficiënt te beheren en verlies of diefstal te voorkomen, kunnen bedrijven gebruik maken van geavanceerde trackingsystemen. QR-codes, RFID en chiptechnologie zijn drie veelgebruikte methoden om 24/7 inzicht te krijgen in de locatie en status van transportmiddelen. We bespreken deze methoden hieronder.

QR-codes: eenvoudig en toegankelijk

Een QR-code (Quick Response-code) is een tweedimensionale code van streepjes en blokjes die via een scanner, zoals een smartphonecamera, kan worden uitgelezen.  Overal waar ladingdragers (in grotere hoeveelheden) worden toegepast is track&trace interessant. Poolbedrijven gebruiken de QR-code bijvoorbeeld veel om transportmiddelen te labelen en te volgen. 

Hoe werkt het?

Een QR-code bevat een unieke identificatiecode die verwijst naar informatie over een specifiek object. Wanneer je de QR-code scant, krijgt het systeem direct toegang. Hier kan informatie worden weergegeven zoals locatie, geschiedenis en eventuele onderhoudsgegevens. Je kunt zo de bewegingen van goederen in de supply chain makkelijk volgen. 

QR-codes zijn goedkoop te produceren en implementeren. Het is een ideale techniek voor bedrijven die op grote schaal transportmiddelen beheren. De QR-codes kunnen worden gescand door elk apparaat met een camera, zoals een smartphone of tablet. Er is dus geen complexe en dure hardware nodig.  

Daar staan wel wat nadelen tegenover: elke QR-code moet handmatig worden gescand door een persoon of machine. Dat kan meer tijd in beslag nemen dan andere technologieën. Verder kunnen bij intensief gebruik QR-codes beschadigd raken. Daardoor worden codes onleesbaar en dat betekent extra onderhoudskosten. 

QR-codes kunnen op verschillende manieren worden aangebracht. Middels lasergravure, zelfklevend etiket of via een IML (in-mould-label). Deze laatste techniek passen wij zelf bij voorkeur toe. Het voordeel van IML is dat het label tijdens het vormingsproces met het kunststof versmelt. Dat zorgt ervoor dat het label niet kan loslaten of vervagen. Hollarts kan QR-codes middels IML toevoegen aan standaardkratten of aan op maat gemaakte producten. Op die manier kunnen we ladingdragers precies aanpassen aan de behoeften van uw bedrijf.  

RFID: Real-time tracking zonder contact 

Radio Frequency Identification (RFID) is een draadloze technologie die gebruikmaakt van radiogolven om objecten te identificeren en te volgen. In plaats van het handmatig scannen van codes, kunnen RFID-tags automatisch worden gelezen. Deze technologie kent verschillende varianten. 

Hoe werkt het?

Een RFID-systeem bestaat uit drie onderdelen: een RFID-tag, een lezer en een antenne. RFID-tags kunnen actief of passief zijn en dit verschil bepaalt hoe ze worden gelezen en gebruikt. 

Passieve RFID-tags bevatten geen interne batterij en zenden zelf geen signaal uit. Ze moeten in de buurt van een RFID-lezer komen, die een elektromagnetisch veld genereert. Zodra de tag in dit veld komt, wordt de energie gebruikt om de gegevens van de tag naar de lezer te sturen. Dit soort tags wordt vaak gebruikt in situaties waar objecten langs een poort, scanner of handscanner gaan. Er is dus een bewuste handeling nodig om de tag te lezen. 

Actieve RFID-tags hebben een eigen stroombron (bijv. een batterij) en zenden voortdurend een signaal uit. Hierdoor kunnen ze op grotere afstanden worden gelezen, zelfs als ze niet in de nabijheid van een lezer zijn. Dit type RFID-tag biedt de mogelijkheid van real-time tracking. Je kunt objecten dan continu volgen en hun locatie op een kaart laten weergeven. Actieve RFID-tags zijn duurder en worden vaak ingezet in situaties waar permanente monitoring nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van waardevolle goederen. 

RFID-technologie heeft prachtige mogelijkheden. Toch zijn er ook nadelen: RFID-tags en de benodigde infrastructuur zoals lezers en antennes, zijn duurder dan QR-codes. Voor grote poolbedrijven kan de initiële investering aanzienlijk zijn. Daarnaast kunnen RFID-signalen soms verstoord raken door metalen of vloeistoffen. Dat kan de nauwkeurigheid in bepaalde omgevingen beïnvloeden.  

Hollarts kan het plaatsen van een RFID-tag meenemen in het productontwerp. Zo'n tag kan bijvoorbeeld op een label dat we middels IML in de ladingdrager versmelten. Ook worden dit soort tags wel op een pasje geplaatst waarvoor we een houder aan de ladingdrager ontwerpen. Het plaatsen van een RFID-tag is dan optioneel achteraf.  

Chiptechnologie: duurzaam en betrouwbaar 

Chiptechnologie is een ander trackingsysteem dat kan worden gebruikt in poolbedrijven. De microchips zijn ingebouwde elektronische circuits die informatie kunnen opslaan en doorgeven. Net als RFID maakt chiptechnologie gebruik van een lezer om informatie van de chip op te halen.

Hoe werkt het?
Een microchip wordt geïntegreerd in het transportmiddel of aangebracht op een specifiek label. Wanneer het transportmiddel een lezer passeert, leest die de informatie van de chip uit. Deze technologie is vooral populair in situaties waar langdurige, betrouwbare identificatie vereist is, zoals bij herbruikbare transportmiddelen die tientallen keren worden gebruikt. 

 

Chiptechnologie heeft een aantal voordelen. Microchips zijn stevig en kunnen in zware omstandigheden werken zonder dat ze beschadigd raken, zoals bij extreme temperaturen of ruwe behandeling. In tegenstelling tot QR-codes, die kunnen slijten, of RFID-tags, die defect kunnen raken, bieden chips een lange levensduur zonder dat er veel onderhoud nodig is. Verder kunnen microchips meer informatie opslaan dan QR-codes of RFID-tags. Dat is handig voor complexe logistieke netwerken. 

De kosten van deze technologie zijn over het algemeen wel hoger dan die van zowel QR-codes als RFID. Voor kleinere bedrijven is dat soms een belemmering. Het uitlezen van de chips vereist daarnaast specifieke lezers en software. De implementatie is wat complexer dan bij andere systemen. 

Welke technologie is geschikt voor uw bedrijf? 

De keuze voor een trackingsysteem hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het bedrijf, de logistieke processen, de kosten en de gewenste nauwkeurigheid. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het ligt helemaal aan welke informatie u op welk moment wil inzien. Soms is het voldoende om de ladingdrager zelf te kunnen volgen in verband met emballage. In andere gevallen is het ook belangrijk om informatie over de belading zelf te kunnen uitlezen. 

Hoe dan ook, het gebruik van trackingsystemen speelt een belangrijke rol in de optimalisatie van logistieke processen. Het juiste systeem voor uw bedrijf verhoogt de efficiëntie en minimaliseert de verliezen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van trackingsystemen in ladingdragers? Neem gerust contact op voor een advies op maat.

Trackingsystemen in de logistiek: QR-codes, RFID en Chiptechnologie
Kennispolyethyleen

Ga terug