Verschil thermovormen en spuitgieten

Geplaatst op: 16-05-2023

Thermovormen en spuitgieten zijn twee veelgebruikte technieken om kunststofproducten te maken. Wat is het verschil en wat zijn de voor- en nadelen van deze technieken? We leggen het je graag uit.

Verschil thermovormen en spuitgieten

Kunststofproducten kun je op verschillende manieren maken. 3D printen wordt steeds populairder, maar voor grote volumes zijn spuitgieten en thermovormen de twee meest toegepaste technieken. Soms worden spuitgieten en thermovormen verward. In dit artikel leggen we je het verschil uit.

Hollarts is specialist in kunststof spuitgieten. Bij spuitgieten wordt vloeibare kunststof onder hoge druk in de holte van een spuitgietmatrijs (mal) gespoten; als de kunststof is uitgehard worden de malhelften van elkaar afgehaald en heb je een spuitgiet-product (lees ook: Wat is kunststof spuitgieten?). Typische spuitgiet-producten zijn bijvoorbeeld kratten en bakken. 

Bij thermovormen wordt een kunststof plaat verwarmd. Deze plaat wordt vervolgens over een mal heen getrokken, waarna de lucht eruit wordt gezogen en er een vacuüm wordt gecreëerd. Daarom wordt thermovormen ook wel vacuümvormen genoemd. Typische thermovorm –producten zijn bijvoorbeeld frietbakjes. 

Bij thermovormen is het basismateriaal dus een kunststof plaat, bij spuitgieten is het basismateriaal altijd vloeibare kunststof, gemaakt van granulaat (kunststof korrels).

Het voordeel van spuitgieten is dat het resultaat preciezer is dan bij thermovormen. Door de matrijs aan te passen, kun je het product precies krijgen zoals je het hebben wilt. Bij thermovormen is dat lastiger, doordat je daar gebonden bent aan het ‘vouwen’ van de plaat om de vorm. 

Een nadeel van spuitgieten is dat een matrijs behoorlijk kostbaar is om te maken. Spuitgieten is pas rendabel bij grote oplages. Thermovormen heeft lagere opstartkosten, maar minder precieze mogelijkheden en hogere productiekosten per stuk.  Wij kunnen u adviseren over wat de beste productievorm is voor uw idee. 

Verschil thermovormen en spuitgieten
Kennisthermovormspuitgieten

Ga terug